Thursday, November 03, 2011

#SeksualitiMerdeka

Seksualiti Merdeka.

Pernah dengar terms ni sebelum ni? First time saya dengar pasal terms ni adalah tahun lepas.

Kawan saya ada share link video kat youtube. Kalau tak silap, yang buat menda ni exploded kat Malaysia ni sebab pengakuan beberapa orang homoseksual.

"Saya gay. Saya ok."

Macam-macam prejudis, komen, makian, cerca dan kata-kata kesat yang dilemparkan ke orang yang buat pengakuan dalam video tu.

Lupa agama, hedonist, orang yang bertuhankan nafsu, bertopengkan Human Rights untuk menghalalkan apa yang jelas HARAM disisi agama. Macam-macam lagi lah pendapat masyarakat pasal ni.

Baru-baru ni, dalam twitter, cerita pasal #SeksualitiMerdeka timbul balik.

It cause stir. Again. Sampai ke parlimen n politicians (sadly, because of politics and they want to be regarded as Hero, macam-macam lagi tohmahan yang timbul.)

Entri kali ni sebab saya nak share ngan korang apa yang saya rasa pasal Seksualiti Merdeka ni.

For me, i strongly believe that, whatever it is the thing that we do in this world, there must be a limit on it.

We're humans.

Kita ada nafsu, ada akal.

From one point, IF to fight for Seksualiti Merdeka means, to legalise and to make it morally acceptable for Homosexuality, I STRONGLY oppose it.

I do not and and will not condone, allow and support the fight to make Homosexual as a norm and legal.

No matter what the situation is, no matter what the reason is, morality can never ever surpass religion.

Morally, more than 50 years ago, to commit adultery is wrong. In all parts of the world.

Now, it have been generally 'accepted' worldwide that, to commit adultery is a normal thing. Something that has been accepted as morally 'right' and its okay to do it.

By religion. Any religion. In this case, Islam. Its NEVER RIGHT.

Same goes to Homosexual. Sampai kiamat pun, homoseksual tetap haram. Ni hukum Allah yang takkan bertukar.

But if Seksuality Merdeka means, to fight fo equality in terms of treatment in the society, i'm all up for it.

The fact that public have been ferociously bashing this movement is because they sees it as to "morally accepting Homosexuality".

Terms they always use is LGBT (Lesbian, gay, bisexual, transgender).

In the mind of short sighted people, Seksuality Merdeka is nothing more than an attempt to preach and to make a person an hedonist. Sex and nothing more than sexual relationship.

Liwat. Meliwat. Diliwat.

Itu sahaja.

I will not counter this with the common - kes rogol, buang anak, bunuh baby, incest & macam-macam lagi perilaku manusia-manusia 'lurus' ni.

Its too shallow if i were to do it. The fact that to counter a wrong and sinful thing with another wrong and sinful thing will not make things better.

But MANY of us have been playing God in this issue. Dengan sesuka hati, menghukum orang-orang LGBT ni sebagai manusia berdosa dan akan dihumban ke dalam neraka.

Seriously, who are we to say that? Who are we to pass judgement to fellow humans?

Its true, dalam Al Quran, Allah ada jelaskan hukuman yang menanti golongan LGBT ni. But at the end of the day, only Him can pass the judgement. Not you, not me, not us.

Tak perlu lah nak bersikap sangat kritikal dengan golongan LGBT. Kita semua manusia. Kita ada emosi, ada perasaan.

Maybe orang-orang yang terlalu kritikal terhadap golongan LGBT ni terlupa, perkara yang sama boleh berlaku pada mereka. Mungkin, tanpa mereka sedari, orang2 disekeliling mereka, ahli keluarga meraka adalah golongan LGBT.

I think, there is nothing wrong untuk hidup bertolenransi regardless of what is your sexual orientation is.

Besides, Allah sendiri yang cakap, perbaiki hubungan dengan Dia dan perbaiki hubungan dengan sesama manusia.

Semua orang ada pendapat masing-masing dalam hal ni. Dan ini adalah pendapat saya.

For me, i will try the best that i can not to cross the limit that I have set to myself.

Adalah tak adil untuk menjatuhkan hukuman bila satu-satunya yang layak untuk menjatuhkah hukum, Allah.

Macam mana keadaan pun, morality harus berpandukan agama. That is how it suppose to be.

Niat sama sekali tidak boleh menghalalkan cara. Cara-cara menghentam golongan LGBT semata-mata kerana niat mahu menyedarkan mereka itu adalah salah.

And another important thing from me, instead of FIGHTING for #SeksualitiMerdeka, why not change it to REQUEST or ASK for it.

Don't fight for equal rights. Dont fight to make yourself be heard by other people. Don't use the negative word, fight.

Remember, when there is a fight, there will always be resistance. The harder the fight, the harder the resistance and fight back will be.

Assalammualaikum.. =)


No comments:

Post a Comment