Friday, January 08, 2010

Me & my friends


Salam semua…
Semalam, 7th Januari. Genap seminggu tahun 2010 dah berlalu. Amacam? Banyak menda2 yang dah jadi?
As for me, there’s quite a week lah. Kejap nak list down kan..
Remember? In the previous entry, aku cakap aku ada ZERO MC (sick leave) on 2009. Tapi, hari rabu lepas, on 6 Jan, aku selsema teruk. So, aku amik MC lah. Yeay! MC pertama untuk 2010. =P
Masa memula masuk 2010, aku dah langgar salah satu azam tahun baru aku. (aku tak share ngan sapa2 lagi, tapi antara azam aku, nak menjadikan tahun 2010 sebagai tahun yang sangat kurang nak bershopping.) Tapi on 1st & 2nd of januari, aku gi shoppink kat IKEA & Tesco. It’s a need. Not a want. Aku kene beli barang2 untuk bilik aku. Before this, jeans aku gantung bersepah je kat belakang pintu. Semak! Skang ni dah selamat bersemadi kat dalam almari. Kemas sket. Hehehe. Ada 30 helai jeans. Cemane leh dapat figure tu, entry lain kali la aku buat. Dalam citer pasal - Myself in 2009. Kesinambungan dari entry sebelum ni.
Anyway, benda2 di atas ni bukan tujuan sebenar aku nak tulis entry ni. Menda yang aku nak tulis adalah menda yang dah berlaku semalam. Aku rasa, aku nak tulis in full English, kecuali ada beberapa part yang aku nak explain dalam bahasa melayu. (bukan taknak sokong kempen utamakan bahasa kebangsaan eh. Harap maklum.)
Here it goes –
The most memorable day of my fist week in 2010 would be yesterday, on 7th Jan 2010.
A had to confront a few friends of mine that have caught me ‘red handed’ (kantoi) on the things that I wish I can keep it a secret from certain people in my life.
In short, I’m busted!
Maybe you’ll not agree, but for me, I have things that I do not wish to tell or share it to everyone under any circumstances. Some people might say – Hey! I don’t have anything to hide from anyone! Fine, but not me.
Do I really have to justify why I choose to do this?
Do I have to say the reason & tell you that – hey! I don’t want to share it with you because of so and so…
I believe I don’t have to do it
Anyway, I want to make things clear on this – I stand firm behind whatever it is that I’ve wrote in my blog.
By saying this, I admit to take full accountability & responsibility on every entry that have been published in the past & will be published in the future.
The thing is,
Kenapa nak gunakan sindiran, malicious jokes & saying things that will surely hurt me when the reason for you to do it is to make me ‘come clean’ on the things that I’ve done? And more, after saying all those things, you said – baliklah ke pangkal jalan, ingatla Tuhan, mak & ayah ko.
Matlamat tidak sekali-kali menghalalkan cara. Effort to bring me back to the righteous path is good. Effort to make me do the right thing is good. But the way of you doing it, NOT good.
Now, I’m known as hypocrite person. Yang aku tak leh accept, ko punya hipocracy tahap cipan...”. I’m asking now, what is the hypocrisy that I’ve committed to you guys?
Is it – Whenever I’m with you guys and I saw that type of people, I will bash them. Say bad things about them, curse them or degrade them? Or I will vehemently deny it with all my might & effort like - “OH HELL! I will NOT be one of those people!” or perhaps I’ve sworn infront of you guys that I’m NOT like that? Or, maybe me being hypocrite is doing the complete opposite when I’m with you guys, flirting here & there, acting as if I’m the biggest playboy of the year?
I did not do any of those things. Never!
Whenever is it I’m with you guys, I never pretend to be someone else. Yes, maybe there’s a few occasion when you guys jokingly asking me if it’s true or not and my responds will be – I’ll just laugh it off & brush it off with a bit of nervousness.
If by doing that, I’m a hypocrite. Then, yes, I AM a hypocrite.
Like I said, I stand firm on every entry that I’ve done in my blog and I will not back on my words.
I wrote this before - Aku cakap sedih sebab personally, aku rasa kalau ada kawan aku yang tegur perbuatan buruk aku, aku sangat2 bersyukur & berterima kasih pada kawan aku tu. Sebab a true friend will take their time and effort to tell you your mistakes and that will enable you to be a better person.
This is the thing that I truly believe.
But to give word of advice & to tell you friend they’re wrong, it has to be done correctly.
Doing it intrusively and offensively will do no good at all. No matter how civilized or well educated or reasonable that other person may be.
Besides, how can with all the intention to bring me back to the right path, you’re saying very2 offensive things? - Ada sebab la masa kecik Allah tak bagi ko kesenangan hidup macam sekarang... Tengoklah sekarang apa ko buat dengan diri ko... Belanja tak ingat dunia... Pegi kelab la...
Passing judgment on my childhood life.
Aku tau kau memang di kalangan orang2 yang mampu memiliki dan aku ni dari kalangan orang2 susah yang tak mampu nak ada apa2. Not even the slightest feel of jealousy I have against you. I remember how very proud you are when you tell me how well your relatives are. You can afford to buy this and that. You may not realize this, but your body language tells it. The tone of your voice clearly state how proud you are.
Belanja tak ingat dunia...
Yes. I know you can afford to buy much more expensive things because you earn multiple times more than me now. You are where you are right now. Tak pernah sekali pun aku rasa iri hati atau dengki atas apa yang kau dah capai sekarang ni. In fact, kalau kau ingat lagi, aku antara orang yang sokong keputusan kau dulu nak ubah pelajaran. 

Tapi, aku takde mintak duit dari sapa2 pun atas apa2 pun yang aku beli. Apa pun yang aku buat dengan duit gaji aku, hak aku. Aku nak simpan, atau aku nak belanjakan setiap sen duit yang aku dapat atau aku nak berhutang banyak dengan kredit kad aku, itu semua HAK aku.
Pegi kelab la…
What do you know about the things that I did every time I went to club? You pass your judgement without even bothering to ask me what I’ve done there!
Apa yang mengexcusekan ko mempostkan diri dalam laman web cam tu? Apa alasan ko yang paling kukuh ko boleh cakap untuk sebab musabab ko letak diri ko dalam tu? Kalau ko guna duit sebagai alasan, then, aku tak tahulah nak cakap apa... Just sedih... Sedih sbb duit ko bawak diri ko sehina-hinanya...
Aku buat sebab duit? Wow… Kalaulah aku buat sebab duit, tak dapat aku bayangkan betapa mewahnya aku sekarang ni. Takde sebarang alasan. I don’t feel like giving you or anyone any excuse about the thing that I’ve done.
You don’t know the whole picture, yet you jump to the conclusion. You pass your judgment. The thing about this is, when judgment has been passed, anything that will be said will have little or no effect.
You want me to come clean on the things that I’ve done, yet, you’re saying all these things.
Pergilah ko dengan ego ko tu... Aku memang tak boleh nak cakap apa... Pergilah ko mencari solace dengan 'kawan-kawan' ko tu... Diorang lebih deserving daripada kitorang yang 'menyibuk' dalam hidup ko ni... Just aku nak cakap, sebelum mak ayah ko dah takde, balik lah ko ke pangkal jalan... Itu jek...
My my… not only me, my friends were also dragged in this issue. Aku disuruh mencari solace dengan ‘kawan-kawan’ aku tu… Kalau aku tak silap, sebarang masalah yang aku pernah ada, aku tak pernah pun menrengek-rengek dan mengadu ke kau atau ke siapa2 pun. Seboleh-bolehnya aku cuba selesaikan sendiri.
But yes, I do share some of my problem with my ‘kawan-kawan’. Because with them, I do not have to hide anything. Sharing doesn’t mean that I get any help. Sometimes, the purpose to share is only to lighten the burden that I have in my head. And sometimes, their advice is very useful.
Mak ayah aku…
Sebab fikir pasal mak ayah aku lah, terlalu banyak benda2 yang aku nak buat, aku tak jadi dan taknak buat. 
Sebab aku fikir pasal mak ayah aku lah, limit yang aku buat kat diri aku sendiri, aku taknak cross.
I do not wish to portray myself as the innocent guy here because I’M NOT. I’m nowhere near innocent.
I do not wish to tell everyone here that I’m not to be blamed because I DESERVE to be blamed.
I do not wish to put the guilt to someone else because it’s all my OWN WRONG DOING.
I don’t feel vulnerable, I don’t feel weak, and I don’t feel defenseless in this matter.
But it hurts so much. So much… To be dealt with like this.
Funny, a long time ago, I used to imagine how I can just be truly myself and making comments and jokes about other people with you guys and we all together can have a good laugh out of it. But now, I guess this will never happen.
I want to do it. But seeing how you react here, I guess it will never happen.

Right now, I'm the lowest of the low.

Anyway, what a week that I have this first week of 2010. I can't wait what in store for me for the rest of the year!

Tuesday, January 05, 2010

2009





Salam semua..
Dah masuk hari ke lima tahun 2010 ni. Macam-macam menda yang jadi dalam tahun 2009 kat aku. Ada certain stories yang aku rajin nak kongsi ngan reader blog aku ni (yesh.. kamu lah.. yang tengah baca blog aku ni.)
Oh ye, sebelum aku lanjutkan entry kali ni, nak cakap satu menda –
From the bottom of my heart, I would like to sincerely Thank You to YOU for spending YOUR precious time in reading my blog.
Sepanjang tahun 2009, macam-macam menda yang dah jadi kat aku. Ada pengalaman manis, pahit, melukakan hati dan macam-macam lagi lah.
Memori aku ni dah agak berkarat (maklom la, usia dah semakin menua dan bertua – uhuks!), so, kene concentrate & focus kalu nak ingat balik kejadian2 yang dah jadi sepanjang tahun 2009 lepas.
Anyway, rasanya nak divide those experiences into 4 categories – Family, Friends, Work & Myself.
FAMILY –
Nothing much yang extraordinary jadi sepanjang tahun 2009, except aku sekeluarga pindah ke rumah baru. Aku sekeluarga means – parents aku, kakak & adik aku. (adik beradik yang lain dah kawen & ada rumah & family sendiri. So, yang tak kawen je yang bounded ngan parents.)
Pasal ni pun memula ada issue jugak. Sebab mak aku nak kasik aku bilik yang paling kecik kat umah baru tu. Aku pe lagi, protes lah. Hahaha. Aku cakap, aku taknak bilik kecik tu no matter what. Options yang aku cakap kat mak aku, nak ubahkan a part of the living room jadi bedroom (gila kan?) atau, aku tinggal kat luar.
Mak aku memang dah kuarkan decree, selagi aku tak kawen & selagi aku keje kat KL ni, aku kene tinggal serumah ngan parents. Takleh lawan cakap mak ye.
Ingatkan, ada la chance dapat tinggal kat luar ngan kawan2, tapi akhernya tak dapat jugak! (haihh)… Aku dapat bilik yang ketiga (ada 4 bilik kat umah baru ni), yang agak besar dari bilik ke 4 tu. Adik aku stay kat bilik ke 4 tu.
So, that’s about it lah menda besar yang happen dlm family aku.
WORK –
In the entire 2009, takde satu hari pun aku amik MC (cuti sakit). He he he he…
Bukanla bermakne aku ni sihat sepanjang tahun. Ada gak lah 2 or 3 kali selsema yang agak teruk jugak. Doc ada kasik MC, tapi aku stay kat opis jugak. Wahh! Semangat nak keje la tu kununnya..
Tahun ni jugak menyaksikan aku kurang travel sebab keje. Sekali je travel. Ke JB. Tu pun masa bulan December.Tak kisah sangat la pasal ni sebab aku pun sebenarnya malas nak pack2 barang nak travel ni. Lagi malas nak bawak beg yang berat nak travel. Bagusnya kalau ada personal butler yang tolong arrange & bawakkan menda2 yang aku perlu bawak ke mana2. Kan? Hahaha… (berangan!)
Hubungan aku dengan boss aku agak renggang sket dalam akhir tahun ni. Sebabnya, dia kanselkan cuti aku yang tiket flightnya dah dibeli awal2 lagi. That flight tickets cost 1/3 of my monthly salary. Pulak tu, yang aku bengang giler, takde ucapan – I’m sorry (or I’m so sorry) Indra, you cant take this leave. –
Just kensel camtu je. Berapi-berasap aku ngan boss aku tu.
Selain daripada tu, peristiwa kat opis ni berjalan macam bese.
FRIENDS –
Wooo… banyak giler menda yang dah jadi sepanjang tahun 2009 antara aku ngan kawan2 aku & orang-orang yang pernah aku kenal
Antaranya -
I’ve learnt that people are willing to say something that’s completely the opposite of their action. Cakap & menghebahkan ke dunia (melalui blog & laman sosialnya) yang dia tu seorang yang mampu untuk memiliki itu ini (contoh – Ferragamo & Burberry), padahal, apa yang aku nampak di depan mata, jauh sangat dari apa yang dicakapnya.
Berlagak seperti orang yang berada, padahal pakaian basic dari TOPMAN atau ZARA pun belum tentu mampu dimiliki. Inikan lagi yang kos untuk sehelai t-shirt boleh mencecah RM1000 sehelai. Hidup dalam dunianya sendiri. Memikirkan yang mungkin orang lain tak perasan & tak mempunyai perasaan. Tapi bukan semua orang boleh ditipu & dilayan macam budak berumur 5 tahun. Menumpang popularity orang yang bebetul popular (artis yang sangat terkenal) sampai ke tahap sanggup mengubah nama agar kelihatan popular seperti orang yang ditirunya itu. Wake up will you?
Untuk tahun 2009, orang itu masih tak mampu lagi nak ‘walk the talk’. Dia cuma mampu untuk ‘talk the talk’. (maksodnya, tau cakap je, buat, yang ado). Tapi, aku doakan apa yang dihajatinya akan tercapai. Sooner or later, terpulang pada dia lah. Dia sendiri yang kene decide on that.
Lagi…
People come, and people go. Sama gak dalam hidup aku ni. Sepanjang tahun 2009, ada quite a number of new friendships has been established. A few of those friendship jadi semakin rapat. Ada jugak yang semakin jauh & lost contact.
Oh ye, cakap pasal orang ni, salah satu cara nak kenal orang ialah melalui alam maya – internet. Betul? Aku sangat aktif dalam Myspace masa tahun 2009. Friend list, dari 200 orang, sekarang dah sampai 3000 orang. Satu hari, dalam 20 – 30 orang yang add. Paling banyak, ada dalam 60 orang yang add.
Sebabnya? Mungkin sebab pic yang aku letak kat profile picture aku tu kot. Hahahah.. =P
Aku pulak, approve sokmo je sapa-sapa yang add aku kat situ.
Memula tu, rajin gak la nak layan mesej2 n komen2 yang derang kasik tu. Tapi sejak bulan 10, aku dah block semua mesej dari semua orang. Caranya, setkan je status kat Myspace tu sebagai AWAY. Sebabnya, semakin merepek2 mesej yang aku dapat dan semakin takde mood nak layan Myspace tu.
Mugkin sebab dah asyik main games kat Facebook kot? Hahahah.. =P Giler syok main Mafia Wars, Farmville, Fishville & Barn Buddy.
Aku dah delete akaun friendster aku. Aku ada akaun tu sejak tahun 2002 lagi. Akaun Tagged pulak, aku cadang nak delete soon. Very soon. (memula dah delete. Tapi bukak balek sebab main Mafia Wars kat situ. Tapi, sejak main Mafia Wars kat Facebook, yang kat Tagged dah diabaikan. Hiks! =P)
(Eh, ni section nak cakap pasal kawan kan? Kenapa nak merepek pasal website pulak ni?)
Anyway, tahun 2009 menyaksikan aku dah jatuh hati pada seseorang. Memula terpikat kat senyumanya dalam gambar, bila dah jumpa, kenal dia dan personality dia, lagi terpikat. But, I think, all this feelings are just me and my own je. Dia takde rasa papepun kat aku.
Dalam entry tu, aku cakap, perasaan kita sayang pada orang lain adalah berlainan dengan perasaan orang lain menyayangi kita. Kita tak dapat nak nafikan perasaan kita sendiri yang sayangkan orang lain. Tapi, kita boleh buat tak tau atau boleh menafikan perasaan sayang orang lain pada kita. Sebabnya, perasaan orang lain tu bukan datang dari dalam diri kita sendiri.
Nampaknya aku sendiri dah lupa akan apa yang aku dah tulis. Bodoh kan?
Lately, ada dikalangan kawan aku yang aku kenal semakin kurang disenangi oleh kawan2 yang lain (termasuk aku). Kami semua semakin tak senang pada perangai perilaku dan tabiat kawan kami yang sorang tu. Semakin lama semakin melampau. Sedihnya, takde satu pun antara kami yang nak tegur dia.
Aku cakap sedih sebab personally, aku rasa kalau ada kawan aku yang tegur perbuatan buruk aku, aku sangat2 bersyukur & berterima kasih pada kawan aku tu. Sebab a true friend will take their time and effort to tell you your mistakes and that will enable you to be a better person.
Tapi, kalau ‘kawan’ tak pedulikan dan biarkan terus menerus orang tu dengan perangainya, tapi dibelakang kutuk kemain & tak hengat… Hmmm… apa lagi yang boleh dibuat?
Tentang kawan lagi…
Ada jugak antara kawan2 yang dah lama aku kenal yang really pisses me off. Menda ni bersangkut put dengan entry yang aku buat pasal facebook aku ni.
Like I said lah. Joke is joke. But joke with malicious (niat jahat) is not acceptable lah. Aku pernah komen stupid joke kat page kawan aku tu sekali (jokenya adalah menggunakan terms pondan – mak hayam). Pastu, terus dia kasik warning – Wei, facebook aku tu ada family aku, ofismate aku n kawan2 kolej aku. Ko jaga sikit apa yang ko komen tu eh. (tindakan selanjutnya, dia terus padam komen yang aku tulis tu)
But the same rule does not apply to me when he makes comment in my page. All those derogatory & malicious comments that have been posted in my page, viewable by all my colleagues & friends alike. Respect my private & personal life as you want me to do the same with yours.
For me, this intrusive attitude really ticks me off. I can’t do it, but you can. HELL!
If not to be friend again because of this, by all means, I’M NOT HESITATE FOR EVEN A SECOND TO DO SO.
Kalau nak cerita pasal kawan di tahun 2009 ni, memang banyak lagi lah. Tapi, whatever it is, all and all, 2009 is a good year for me. Banyak kenangan manis dan baik2. Pergi bercuti ke Bandung & Jogjakarta. Kluar jalan2 & lepak2 ngan kawan2 masa hujung minggu. All those good & precious memories. =)
Hehehe.. dah giler panjang aku tulis menda pasal kenangan 2009 ni. Dan ini tak termasuk part Myself lagi ni. Family, Friends & Work dah cover (more or less lah).
Kalau aku tulis pasal diri sendiri, mau sekali ganda lagi panjang dari entry yang aku dah taip ni.
So, aku stop dulu lah eh. Lenkali aku sambung balik pasal Myself in 2009 pulak. Banyak nak citer neh.
-sekiyan-